Een ontstoken oog heeft lang niet altijd een behandeling nodig. In vrijwel alle gevallen verdwijnt de behandeling vanzelf. Dit kan enkele dagen tot enkele weken duren. Wel zijn er bepaalde handelingen die kunnen helpen om het herstel te versnellen. Soms is een behandeling wel aanbevolen, omdat dit het herstel aanzienlijk kan versnellen. Het hangt er hierbij wel van af wat de oorzaak van het ontstoken oog is. Waar een virale infectie niet behandeld kan worden, is een bacteriële infectie goed te behandelen met antibiotica.

Zelf ontstoken oog behandelen

Een ontstoken oog kan zelf behandeld worden door het oog goed schoon te houden en regelmatig met water te spoelen. Bovendien helpt het om het oog met een warmtecompress warm te houden. Door de warmte kan het lichaamseigen immuunsysteem sneller de infectie bestrijden. Bovendien kan met een nat wattenschijfje het oog schoongemaakt worden. Doe dit altijd door van de buitenkant naar de binnenkant van het oog te vegen. Dit kan helpen om een vastgeplakt ooglid los te maken.

Bij een ontstoken oog is het bovendien belangrijk om geen lenzen en make-up te dragen. Dit wel dragen kan het herstel vertragen en de ontsteking zelfs verergeren.

Bacteriële infectie oog behandelen

Een bacteriële infectie van het oog kan behandeld worden met antibiotica. Dit is niet altijd nodig, maar in veel gevallen wel aanbevolen om de genezing te bespoedigen. Verschillende vormen van antibiotica kunnen gebruikt worden om het ontstoken ook te behandelen. Een veelgebruikte vorm is fusidinezuur, dat in de vorm van een gel op het oog gesmeerd wordt. Deze stof gaat de aanmaak van eiwitten door de bacterie tegen, waardoor de groei tot stilstand komt en de ontsteking afneemt.

Andere veelgebruikte antibiotica bij oogontstekingen zijn onder meer tetracycline, chlooramfenicol, chinolon en macrolide. De meeste antibiotica remmen, net als fusidinezuur, ook de eiwitaanmaak van bacteriën. Soms kan antibiotica ook in de vorm van oogdruppels of pillen ingenomen worden, hoewel met name de laatste vorm minder gebruikelijk is bij een oogontsteking.