Een variant van een oogontsteking is een ontstoken ooglid. In tegenstelling tot een klassieke oogontsteking, is hier niet het oog zelf ontstoken, maar alleen het ooglid. Meestal is dit rond de implant van de wimpers. Net als een oogontsteking, komt ook een ontstoken ooglid erg veel voor. De ontsteking komt vaker bij jonge kinderen voor, maar kan op iedere leeftijd optreden. Mensen die één keer een ontstoken ooglid hebben gehad, krijgen het in veel gevallen vaker gedurende de jaren. Een ontstoken ooglid kan ook chronisch zijn, waarbij het een vrijwel constante factor is gedurende het leven.

Symptomen ontstoken ooglid

Een ontstoken ooglid is vrij gemakkelijk te herkennen aan een zwelling van het ooglid. De zwelling is niet altijd groot, maar gaat meestal wel gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog. Het oog kan bovendien steken en licht pijn doen. Een ontstoken ooglid is, net als een ontstoken oog, volkomen onschuldig en gaat vanzelf over. Vrijwel altijd wordt een ontstoken ooglid veroorzaakt door de Staphylococcus Aureus-bacterie.

Dit is een bacterie die iedereen op de huid draagt, en af en toe de huid kan binnendringen. Dit is vaak bij haarzakje, zoals bij het ooglid het geval is. Hier zorgt het voor ene lichte ontsteking. Een ontstoken ooglid kan soms leiden tot irritatie als gevolg van droge ogen en een droge huid. Sommige mensen ontwikkelen zelfs een allergie tegen de schilfertjes die kunnen ontstaan bij de ooglidontsteking.

Behandeling ontstoken ooglid

In principe is het niet nodig om een ontstoken ooglid te behandelen. Hoewel de aandoening vervelend is, gaat hij ook vanzelf over. Mocht de ontsteking echter sterke hinder geven, dan is een behandeling met antibiotica mogelijk. Gebruikelijker is het echter om de oog met een warmtecompres af te dekken, wat het herstel van het lichaam bevordert. Het is belangrijk dat het oog goed schoon blijft, zodat de ontsteking niet erger kan worden.

Meestal verdwijnt de ontsteking na enkele dagen al, hoewel enkele weken er nog lichte hinder kan zijn. Wanneer de ooglidontsteking chronisch is, blijkt behandeling vaak lastig te zijn. De bacterie reageert dan minder goed op antibiotica en komt na afloop van de behandeling met name snel terug. Omdat er niet continu antibiotica gebruikt kan worden, is dit erg lastig.